March 24, 2023

Goed nieuws of slecht nieuws – en het verschil is?

Heb je ooit iemand slecht nieuws gehad? Wat dacht je van goed nieuws? Wat is het verschil of is er een verschil?

Goed nieuws – dingen of informatie die ons blij, tevreden, gerustgesteld, veilig en gevalideerd maken.

Slecht nieuws – het tegenovergestelde.

Het lijkt er dus op dat er een verschil is tussen goed en slecht nieuws – lees verder.

Heb je ooit slecht nieuws gekregen, maar is het uiteindelijk toch goed of beter gegaan dan je had verwacht? Heb je ooit goed nieuws gekregen en na verloop van tijd bleek wat je dacht dat goed nieuws was niet zo goed te zijn?

Uit persoonlijke ervaring kan ik je vertellen dat ik alle vier heb meegemaakt –

Goed nieuws dat was goed.

Slecht nieuws dat was slecht.

Goed nieuws waarvan ik dacht dat het goed was, maar uiteindelijk slecht was.

Slecht nieuws waarvan ik dacht dat het slecht was en uiteindelijk goed werd.

Nog in de war? Nou, ik weet dat ik in de loop van de tijd vaak verward was over het verschil tussen deze twee schijnbaar tegengestelde boodschappen. Maar toen leerde ik dat slecht nieuws voor de ene persoon soms als goed nieuws voor iemand anders kan worden gezien en dat goed nieuws voor de ene persoon na verloop van tijd als slecht kan worden beschouwd.

Verward? Laat het me uitleggen.

Uiteindelijk is het gewoon nieuws en wat het slecht of goed of zelfs neutraal maakt, is niet het nieuws zelf, maar hoe we het waarnemen, beoordelen, evalueren of erop reageren.

Hoe kan iemand slecht nieuws als goed beschouwen, vraagt ​​u zich misschien af? Of juist het tegenovergestelde, hoe kan iemand goed nieuws als slecht beschouwen?

Kortom: ieder van ons heeft een unieke geschiedenis, ervaringen, overtuigingen en waarden en als gevolg daarvan ziet niemand van ons ooit hetzelfde ding of dezelfde omstandigheid op dezelfde manier.

Iemand die zich zorgen maakt, negatief, pessimistisch of ongeduldig is, kan een vertraging als slecht beschouwen wanneer een andere persoon het concept begrijpt dat er dingen zijn die we kunnen controleren en er zijn dingen die we niet kunnen controleren, dus waarom zou je je zo druk maken over iets dat je wel kunt? t controle of als je het kunt controleren druk.

Uiteindelijk gebeurt alles wat er gebeurt – gewoon en wat we doen is het allemaal interpreteren op basis van onze verwachtingen, doelen, behoeften of mentaliteit en deze zijn allemaal uniek voor ieder van ons.

Laat me je een paar persoonlijke voorbeelden geven. En als je de uitleg overweegt, ook al heb je misschien niet precies dezelfde omstandigheden gehad, als je erover nadenkt, kan ik je vertellen.

Voordat ik aan mijn spreek- en trainingscarrière begon, was ik een nationale verkoopmanager voor een internationale organisatie. Lang verhaal, maar de korte kant is dat ik een probleem had met mijn baas, de president en als gevolg daarvan heeft hij me ontslagen. Slecht nieuws, toch? Nou, dat was alles wat ik nodig had om te beslissen dat het tijd was om een ​​carrière te beginnen die meer dan 40 jaar heeft geduurd en die me in staat heeft gesteld de wereld te zien (tot nu toe 25 landen) en te werken met een aantal geweldige klanten en publiek. Dus uiteindelijk was dit slechte nieuws echt goed nieuws.

Hier nog een snelle.

Jaren geleden heb ik mijn vrouw ten huwelijk gevraagd en zij zei ja. Goed nieuws toch? (Geen oordelen hier alstublieft). Na verloop van tijd, na meer dan vijftien jaar mijn best te hebben gedaan, besloot ik dat het tijd was om er een einde aan te maken en waarom? Welnu, zonder de gruwelijke details, deed de relatie geleidelijk mijn gevoel van eigenwaarde, vertrouwen en optimistische denkwijze aantasten en besloot ik dat ik niet mocht wie ik werd in die relatie. We gingen in der minne uit elkaar – maar we gingen uit elkaar. Goed nieuws, want ik was in staat om – na verloop van tijd – alles terug te krijgen wat ik had verloren – emotioneel en spiritueel.

We hebben allemaal onze verhalen en we kunnen allemaal lijsten maken met goed nieuws en slecht nieuws dat we hebben ontvangen, maar uiteindelijk is het allemaal maar nieuws.

Tijdens sommige van mijn bedrijfsprogramma’s deel ik dit eenvoudige concept – stop met het vragen van uw werknemers om goed nieuws of slecht nieuws – vraag hen gewoon om het nieuws en dan beslis jij welke het is. Omdat hun definitie compleet anders kan zijn dan de jouwe.

En vice versa – als leidinggevende of manager zendt niet uit – ik heb goed of slecht nieuws – vertel uw medewerkers gewoon dat u nieuws heeft en laat elk van hen het naar eigen goeddunken interpreteren op basis van hun persoonlijke standpunten, houdingen , mindsets, ervaring, verwachtingen en hoe dit hen persoonlijk kan beïnvloeden.