augustus 13, 2022

Kaasachtige Gegratineerde Aardappelen

 

Deze gemakkelijk geschulpte aardappelen zijn zelfs beter dan die van oma. Hier leest u hoe u ze elke keer perfect kookt.

Roodbruine aardappelen hebben de voorkeur. Je kunt zeker ook andere aardappelrassen zoals Yukon Gold gebruiken als je wilt! We geven de voorkeur aan roodbruin omdat ze sneller afbreken en minder van hun structuur behouden, waardoor je die klassieke, vorkzachte romigheid krijgt.

Snijd de aardappelen zo dun mogelijk. Als je een mandoline hebt, zal dat je leven een stuk makkelijker maken. Als je dat niet doet, geen zorgen! Zie dit als het oefenen van mesvaardigheden. Je wilt dat elke plak ongeveer 1/4 “is, maar een beetje oneffenheid zal dit recept niet maken of breken.

Kaas is niet traditioneel, maar we voegen het toch toe. De meeste gegratineerde aardappelen hebben geen kaas. Maar we konden het niet laten om tussen elke aardappellaag cheddar toe te voegen. Wanneer het smelt met de roomsaus terwijl de braadpan bakt, geeft het grote mac- en kaassausvibes af. Als je in plaats daarvan Gruyére of fontina wilt gebruiken voor een scherpere, zoute smaak, dan doe je dat – we houden van alle kazen.

Bak het langer dan je denkt dat nodig is. Je wilt niet dat de aardappelen gewoon mals zijn en de kaas gewoon melig. Als je een aardappel test met een schilmesje, wil je dat hij bijna uit elkaar valt omdat hij zo zacht is. De kaas moet heftig borrelen en de aardappelen moeten zacht zijn tot ze romig zijn.

Maak het van tevoren. Je kunt het volgens de instructies bakken, vervolgens laten afkoelen tot kamertemperatuur en een nacht in de koelkast bewaren. Het zal goed opwarmen in een oven van 350 °.

Voor restjes, sla de magnetron over. Overgebleven gegratineerde aardappelen kunnen echt heerlijk zijn (ze zijn 4-5 dagen houdbaar in de koelkast en tot 4 maanden in de vriezer). Maar we raden je zeker aan om de aardappelen opnieuw op te warmen in de oven. Verwarm op 350º tot de kaas weer bubbelt en serveer!

INGREDIENTEN

  • 6 plakjes bacon, in stukjes van 1 “gesneden
  • 3 eetl. boter
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 eetl. bloem voor alle doeleinden
  • 2 c. heavy cream
  • 1 c. natriumarme kippenbouillon
  • 2 pond roodbruine aardappelen, gespoeld en schoongeboend
  • 2 c. geraspte cheddar
  • 1/4 c. fijngesneden bieslook
  • Koosjer zout
  • Vers gemalen zwarte peper

ROUTEBESCHRIJVING

  • Verwarm de oven voor op 400°. In een grote koekenpan op middelhoog vuur, bak het spek tot het knapperig is, ongeveer 8 minuten. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Smelt de boter in een andere grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg knoflook toe en kook tot het geurig is, ongeveer 1 minuut. Roer de bloem erdoor en bak nog een minuut. Klop de room en kippenbouillon erdoor en breng op smaak met zout en peper. Laat sudderen tot het iets ingedikt is, ongeveer 5 minuten. Haal van het vuur.
  • Schil de aardappelen en snijd elke aardappel kruiselings in dunne muntjes. (Een mandoline zou hier geweldig werken.)
  • Lepel een dun laagje saus op de bodem van een grote braadpan. Leg er een enkele laag aardappelen op. Lepel nog wat saus over de aardappelen en bestrooi met kaas en spek. Herhaal 3 tot 4 keer, of totdat de ovenschaal grotendeels vol is.
  • Bak tot de saus bubbelt en de aardappelen heel zacht zijn, ongeveer 1 uur en 15 minuten. Laat minstens 15 minuten rusten alvorens te serveren.

Opmerking

Nieuwe aardappelen van alle soorten koop je online bij Aardappelshop.