March 24, 2023

Oogbescherming en zonnebrillen voor senioren

 

We weten allemaal dat te veel zonlicht slecht is voor onze ogen, en we begrijpen hoe belangrijk het is om onze blootstelling aan gevaarlijke UV-stralen te verminderen, maar studies tonen aan dat blootstelling aan kleine hoeveelheden UVB-straling gedurende vele jaren kan leiden tot cataract of AMD. Daarom zijn goede oogzorg en zonnebrillen voor senioren zo belangrijk.

Staar is het natuurlijke gevolg van een geleidelijke vertroebeling van de ooglens, wat kan leiden tot wazig zien en slecht lezen of autorijden. Alles wat nodig is om het zicht van mensen met kleine staar te verbeteren, is het dragen van een Zonnebril met leesgedeelte of een sterkere lenssterkte die schittering vermindert. In andere gevallen is een operatie nodig om de grote cataract te verwijderen en de vertroebelde lens te vervangen door een lensimplantaat. Hoewel veel moderne implantaten UV-stralen blokkeren, wordt het aanbevolen om na deze procedure een zonnebril te dragen voor extra bescherming.

Buiten dragen veel senioren hoeden met een brede rand om hun ogen tegen de zon te beschermen, maar het is belangrijk om er een gewoonte van te maken om een zonnebril te dragen, zelfs op bewolkte dagen. Opticiens kunnen de voordelen van verschillende getinte glazen uitleggen, maar de beste van deze zonnebrillen voor senioren zouden glazen moeten zijn die donker genoeg zijn om schittering te verminderen zonder de kleuren te vervormen en groot genoeg om de hele oogzone tegen de zon te beschermen. Een goede richtlijn om te volgen is om het etiket van de fabrikant te controleren om er zeker van te zijn dat uw bril 99% tot 100% van de UVA- en UVB-stralen effectief blokkeert.

Een andere aandoening die verband houdt met langdurige blootstelling aan UV-licht is leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD), die permanent verlies van het centrale gezichtsvermogen kan veroorzaken. Door roken te vermijden, een belangrijke risicofactor in verband met AMD, en door een gezond dieet aan te nemen met een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan vitamine A, C en E, kunnen mensen het risico op een aantal veelvoorkomende visusstoornissen helpen verminderen naarmate ze ouder worden.

Zelfs oudere automobilisten zouden moeten overwegen om een vrij verkrijgbare zonnebril of een zonnebril met gepolariseerde glazen te dragen. Deze lenzen minimaliseren de effecten van horizontale schittering door de zon op glanzende of vlakke oppervlakken, zoals andere voertuigen en wegen, en verminderen de vermoeide ogen binnenshuis door televisieschermen voor mensen die lichtgevoelig zijn. Zelfs senioren die contactlenzen met ingebouwde zonwerende tinten dragen, zouden er een gewoonte van moeten maken om buitenshuis een zonnebril te dragen om extra bescherming te krijgen tegen de schadelijke stralen van de zon.

Over-the-glass zonnebrillen zijn een van de meest populaire stijlen voor senioren. Deze duurzame en lichtgewicht bril is groot genoeg om rond uw hele slaap te wikkelen en is ontworpen om gemakkelijk over uw bril op sterkte te passen voor effectieve UV- en verblindingsbescherming vanuit elke hoek. Het is ook geschikt voor low-impact buitenactiviteiten zoals wandelen en golfen. Maak er een gewoonte van om deze groothoekmonturen bij de hand te houden in uw zak, golftas of auto, en u hoeft zich geen zorgen te maken dat u uw gewone zonnebril vergeet.